Βιογραφικό | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ | Beta Version

Δήμαρχος

Νίκος (Αναστάσιος Νικόλαος) Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας

Ο  Νίκος Ζώρζος γεννήθηκε, στις 8 Ιουνίου 1960, στον Πύργο της Σαντορίνης, από αγροτική οικογένεια.

Τα μαθητικά του χρόνια ήταν στη Σαντορίνη, ενώ στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, στο χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Δημοσιογραφίας. 

Η ιδιαίτερη κλίση του στη φιλολογία και η πλούσια γνώση του σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιστήμες γενικότερα τον ώθησε να παραδίδει, για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά και νέους της Σαντορίνης.

Από πολύ νωρίς ενδιαφέρθηκε επίσης για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση καθώς ο θείος του Γιώργος Βενετσάνος, χημικός-οινολόγος, ήταν πρωτοπόρος στη Σαντορίνη στον τομέα αυτό. Άλλωστε μετά τον θάνατό του περιήλθε στον ίδιο και στον αδελφό του το περίφημο ομώνυμο οινοποιείο.

Με τα κοινά της Σαντορίνης άρχισε να ασχολείται σε ηλικία μόλις 23 ετών (1983) όταν εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου “Εστία-Πύργου Καλλίστης” ενώ την περίοδο 1985 - 1994 ήταν Γενικός Γραμματέας της Κίνησης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ποιότητα Ζωής με την επωνυμία “Ο Φοίβος”.

Το 1994 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κοινότητας Πύργου Καλλίστης και στη διάρκεια της θητείας του πέτυχε μεταξύ πολλών άλλων να ανακηρυχθεί ο παλιός οικισμός του χωριού ως διατηρητέο μνημείο.

Το 1997 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής Θήρας.

Το 1999 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος και ακολούθως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας.

Το 2002 και το 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Θήρας με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Από το 2003 έως το 2006 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νοτίων Κυκλάδων.

Το 2010 εκλέχθηκε Δήμαρχος Θήρας με ποσοστό 68,39%.

Το 2014 επανεκλέχθηκε στη θέση του Δημάρχου και πάλι από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 50,54%.

Στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας η Σαντορίνη γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην οινοποιία. Οι ενέργειες και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν, με πρωτοβουλία και υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά, οδήγησαν το νησί σε πολύ υψηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Παράλληλα μια σειρά μεγάλων, μεσαίων και μικρών έργων υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Η απορροφητικότητα κονδυλίων είναι από τις μεγαλύτερες στο Νότιο Αιγαίο ενώ πολλά νέα έργα είναι έτοιμα για ένταξη μόλις ενεργοποιηθούν τα ανάλογα προγράμματα χρηματοδότησης.